Як не заснути на роботі?

Ви намагаєтесь вчасно лягати спати. Прокидаєтесь, не без ліні звичайно, але в гарному настрої, п’єте каву /чай, готові до нових звершень, а потім цілий день дрімаєте на робочому місці?

Не розумієте у чому причина? Ми Вам допоможемо!

З настанням осені наш організм починає агресивно реагувати на зменшення світлового дня і погіршення якості денного світла. Біологічний ритм збивається, все частіше хочеться впасти у ведмежу сплячку, про яку роботу може йти річ?…

Як зазначає Уляна Супрун:Яскраве світло і часте перебування вдень на вулиці допоможуть простимулювати мозок і змусять його утворювати серотонін. А в деяких дослідженнях навіть вказують, що як денне, так і яскраве світло в приміщенні, покращують соціальну взаємодію та настрій. До прикладу, у Скандинавських країнах, де світловий день взимку надзвичайно короткий, навіть стали відкривати світлові кафе, де люди мають змогу сидіти в яскраво освітлених приміщеннях.” 

Світло! Воно впливає на Вашу концентрацію, увагу, продуктивність, але його подразнювальні ефекти не такі очевидні як будь-які інші.

Лише вдумайтесь, якщо світла недостатньо або ж воно неправильне, ми стомлюємося, виникає головний біль, сонливість, погіршується настрій. Брак світла у осінню та зимову пору, може призвести до депресії або ж вад зору…

Але Ми допоможемо Вам стати більш продуктивними і щасливими у похмуру, дощову погоду.

Ось декілька нехитрих порад, як створити ідеальні умови для улюбленої роботи:

  • Визначте кількість джерел світла і їх розташування.
  • Виберіть правильний колір світла.
  • Відрегулюйте відстань.

Ці, на перший погляд, прості вказівки допоможуть оптимізувати Вашу здатність зосередитись на потрібній роботі.

Кількість джерел світла

Стандартне офісне освітлення налічує 3 джерела світла:

  • Природне світло;
  • Загальне;
  • Індивідуальна система освітлення.

Логічно, усі розрахунки  і планування освітлення відштовхуються від  природного світла. Саме кількість природного проміння визначає скільки потрібного штучного світла для офісу. Зрозуміло, що у будь-якому випадку природного світла недостатньо, оскільки зміна сезонів призводить до коливання тривалості світлового дня.

Одразу ж виникають запитання:

Особливу увагу потрібно звернути на габаритні розміри приміщення. Загальна площа і кількість робочих місць дає уявлення про потрібну кількість світлодіодних світильників, а висота приміщення допоможе зрозуміти чи можна обладнання кріпити на стелі і якої потужності чи, можливо, потрібний фрістендінг.

Важливо! Від кількості джерел світла залежить рівномірність освітлення у приміщенні. Як відомо, рівномірність загального освітлення досягається шляхом встановлення більшої кількості світильників  з меншою потужністю.

Колір і якість світла

Якщо ви обираєте колір світла для свого робочого місця, наша порада, відштовхуйтесь від наукових досліджень і рекомендацій.

Запитаєте чому? Все просто!

Ваші очі дуже суб’єктивний орган, і якщо вони звикли до певного кольору світла, Вам буде важко одразу переконати їх у ефективності іншого кольору. Згодом все внормується, новий колір буде звичним і комфортним, а найголовніше – корисним.

Отож медики і світлотехніки рекомендують:

Для роботи в офісі найкраще використовувати світло, максимально наближене до денного (3500-4500К), щоб покращити візуальний комфорт, гостроту і концентрацію уваги за вашим робочим столом.

Якщо ви виконуєте точну роботу для якої просто необхідна максимальна  увага і пильність, обирайте більш холодну колірну температуру (5000-6000 К), але зауважте, що від такого світла ви відчуєте втому набагато швидше.

Однак, якщо у Вас очі більш чутливі, і яскраво-біле світло точно не для Вас, зверніть увагу  на більш спокійне жовте (2500-3000К). У цьому випадку Ви отримуєте максимальний затишок і комфорт для зору, але водночас ризикуєте  накликати сонливість.

Більше інформації про колірну температуру знаходьте  у нашому блозі, у статті «Що таке колірна температура…».

Також Вам потрібно звернути увагу на коефіцієнт засліпленості UGRL, адже чим нижчий рівень засліпленості – тим  комфортніше світло.

Економічно вигідне і якісне рішення для офісного освітлення – світлодіодні світильники Philips:

Розміщення і відстань джерела світла

Надзвичайно важливим є розміщення джерела світла. За ідеальних умов джерело світла має знаходитись за вами  (зверху або збоку).

Правша чи лівша?

Якщо Ви правша, лампу потрібно розмістити ліворуч, щоб не створювати затінених ділянок, коли ви пишете. Якщо ж ви лівша, джерело світла варто спрямувати з правого боку.

Завдання ускладнюється, якщо ви працюєте за коп’ютером, тому що потрібно встановити освітлення певного рівня,уникаючи  відблисків на екрані. Встановіть лампу зі світлом низької інтенсивності за монітором. Ваш прилад повинен рівномірно розсіювати світло на увесь простір.

Якщо Ви подивитесь на екран вимкненого комп’ютера, і побачите лампу чи світильник, будьте певні, коли пристрій буде увімкнений світло вам заважатиме. У такій ситуації важливо перемістити джерело світла або робоче місце.

Важливо! Уникайте розташування комп’ютера під прямим попаданням природного або штучного світла.

Здоров’я

Правильне освітлення незамінний критерій вашого здоров’я, гарного самопочуття. Окрім того нормативне освітлення забезпечить Вам більш чітке мислення, більш високу ефективність і водночас зменшить навантаження на зір, нервову систему.

Наші діти сліпнуть!

У дитячих садочках, школах, коледжах, університетах та в інших  закладах освіти мета одна – сприяти успішному навчанню, вихованню і найголовніше здоров’ю наших з Вами дітей!

Але кожного разу ми спостерігаємо невтішну тенденцію – діти все частіше примружуються надягають лінзи, окуляри… Ми погоджуємось, що гаджети також сприяють сліпоті…

Але чи лише смартфони заважають нашим дітям сприймати світ яскраво і чітко?

Згадайте лише старі, блимаючи світильники з люмінесцентними лампами, а інколи ще й з лампами розжарювання, що мигтять і гудять при включенні. Ми вже не говоримо про забезпечення нормативного рівня освітлення і кольорову температуру для різних типів приміщення.

Навіщо витрачати кошти на освітлення

В освітніх закладах дуже важливо добирати правильні системи освітлення, адже  світло впливає:

  • На зір наших дітей;
  • Увагу і концентрацію; (як вам працюється у тьмяно-жовтому приміщенні або у надто яскравому?).
  • На успішність, бажання вчитися і ходити до школи.

Мета реконструкції системи освітлення – створити ідеальне середовище для навчання, творчості та відпочинку наших дітей!

Скільки світла потрібно для класної кімнати

Більшу частину дня діти перебувають у класах, тому якісні і дієві освітлювальні прилади у них просто необхідні! 

Ідеальний рівень освітленості в такому приміщенні 500 лк з колірною температурою 4000 К. Зазначені показники позитвно впливають на настрій, самопочуття і увагу учнів, запобігають надмірному навантаженню на зір.

У аудиторіях, де учні виконують ручну, художню роботу, досліди – потрібна спеціальна система освітлення, яка дає дуже чітке уявлення про кольори та об’єкти. Освітлення має дорівнювати або перевищувати 750 лк і з кольоровою температурою 5 000 К.

Високий рівень світла і більш холодна колірна температра сприяє максимальній концентрації уваги.

 АЛЕ не можна, щоб діти перебували у таких приміщеннях у продовж цілого дня, тому що надмірна концентрація поступово переходить у втому і виснаження.

Для додаткової економії і удосконалення освітлювальної системи, можна встановити світлодіодні світильники з керуванням, щоб учитель мав змогу зменшити інтенсивність світла,  коли використовується проектор або змінюється вид діяльності.

Також рекомендовано встановити датчики присутності; світло вимкнеться, коли клас не зайнятий (на перерві, під час провітрювання, або зміни аудиторії).

Яке світло має бути у бібліотеці?

Освітлення у бібліотеках  повинно бути практичним і приємним. Світла має бути достатньо, щоб створити атмосферу і умови для читання.

200 лк ідеально засвітять книжкові полиці, а от для читальних залів потрібно 500 лк, щоб очі не втомлювались та сприймалась інформація.

Освітлення зони відпочинку

Головне завдання зони відпочинку – сприяти релаксації і зменшенню концентрації у дітей. Світло у таких куточках більш м’яке, тепле, але водночас не занадто контрастне, щоб не створювати дискомфорт, коли учні переходитимуть із зони більш концентрованого та яскравого світла у відпочинкову.

Світлодіодні світильники які забезпечують 200 лк – ідеально підходять для здійснення такого ефекту.

Як освітлити актовий зал?

Актові зали – це місця масового скупчення людей. Освітлення у таких приміщеннях має бути якісним і безпечним, за можливості комбінованим (залежно від розмірів). Наприклад, сходові клітки, лаштунки, коридори – не вимагають багато світла (100 лк). А от сцену і глядацький зал потрібно освітлити не менше ніж на 500 лк з можливістю керування.

Під час виступів, презентацій доповідач матиме можливість регулювати рівень освітлення, щоб зосередитись на певних деталях на сцені, змінювати інтенсивність світла, вимикати його або навіть вибирати конкретні кольори відповідно до типу презентації.

Головне уникати відблисків, щоб вони не перешкоджали переглядати проектор і не напружували зір.

Освітлення спортивного залу

Спортивний зал – це місце підвищеної небезпеки у школі. Для того щоб уникнути травматизму,  потрібно подбати про правильне і якісне освітлення. Що ми маємо на увазі під правильною системою освітлення для спортзалу?:

  • Забезпечення потрібного рівня освітленості.
  • Світильники повинні бути міцними, щоб витримувати імовірні пошкодження м’ячем чи іншим спортивним спорядженням.
  • Не створювати ефект засліплення, що може призвести до травматизму.
  • Бути економними.

Ми допоможе вам БЕЗКОШТОВНО спроектувати найкраще освітлення для спортивних залів|площадок і освітніх закладів.  Ви можете зателефонувати нам, написати листа або попросити запит зворотнього дзвінка, і наші менеджери дадуть відповідь на усі Ваші запитання.

3 СПОСОБИ ОСВІТЛЕННЯ ЦЕХУ/СКЛАДУ/ЛОГІСТИЧНОГО ЦЕНТРУ

З приходом осені, тривалість світлового дня щоразу зменшується. І перед енергетиками великих промислових приміщень постає важливе питання. Як зробити якісне та економне освітлення для складу (цеху)? Адже витрати на електроенергію складають левову частку коштів на технічне обслуговування виробничих приміщень.

Питання про якісне освітлення складу або будь-якого іншого промислового приміщення, останнім часом виникають все гостріше та гостріше.

Адже хороша видимість у приміщенні – це насамперед:

  • безпеку умов праці (зменшення можливості травматизму);
  • якісний продукт
  • високий рівень продуктивності працівників.

Складське освітлення. Освітлення в цеху

Для кожного приміщення та функцій, які воно виконує, існують свої регламентовані норми промислового освітлення. Адже не можна встановити однакове світлодіодне освітлення для складу та гарячого цеху. Не буде ефективною система для високих приміщень у невисокому конвеєрному цеху. Усі деталі враховуються в індивідуальному світлотехнічному розрахунку.

Що ж до енергоефективності, ні для кого не секрет, що світлодіодне освітлення для складу та цеху – є найбільш економічно вигідним рішенням. LED світильники невибагливі в обслуговуванні, споживають у рази менше електроенергії, ніж їхні попередники (натрієві світильники та металогалогалогенні світильники).

Складське світлодіодне освітлення PHILIPS стійке до різних, навіть критичних умов.

Правильне LED освітлення складу, цеху, логістичного комплекса

Правильне, а отже ефективне світло – це насамперед відповідність таким основним пунктам:

  • Сумісність з характеристикою робочих місць та зоровою роботою, яку виконують співробітники;
  • Відсутність різких тіней, прямих і відблисків, що створюють сліпучий ефект;
  • Стабільність та оптимальна спрямованість випромінюваного ЛЕД світильниками світлового потоку;
  • Економія та довгий корисний термін служби;
  • Електро- та пожежобезпечність;
  • Естетичність та зручність в експлуатації.

Загальне освітлення для складських приміщень і цехів

Якщо виникає завдання забезпечити достатній і комфортний рівень світла в складах з високою або середньою стелею, система загального світлодіодного освітлення буде оптимальною та ефективною.

У цьому випадку світлодіодні промислові світильники встановлюють лише у верхній зоні приміщення, розраховуючи оптимальну відстань між ними, включаючи всі особливості архітектури будівлі.

  • На стелі;
  • На фермах;
  • На стінах;
  • Колонах; 
  • Технологічному обладнанні.

КРАЩА рівномірність забезпечується великою кількістю світильників з меншою потужністю!

Рівномірне освітлення для складських приміщень із стелі до 6м забезпечить лінійка Philips CoreLine Waterproof. Якщо ж висота перевищує 6м, доцільно змонтувати Philips CoreLine High-bay.

Локальне освітлення для складу і цеху

Локальну (місцеву) систему ми використовуємо якщо в промисловому цеху (логістичному комплексі) знаходиться конвеєрна лінія або ж працівники виконують точну роботу, наприклад: збірку приладів або сортування товарів.

Щоб забезпечити максимально ефективне і якісне локальне світлодіодне освітлення на складі або в промисловому цеху, доцільно використовувати лінійку Philips CoreLine Waterproof, але з меншою потужністю (на відміну від тих, що застосовуються для загального освітлення).

КОМБІНОВАНЕ ОСВІТЛЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ 

Якщо у приміщенні цеху (складу), виконують різні види роботи потрібне концентроване (локальне освітлення) і загальне рівномірне в такому випадку важливо спроектувати комбіновану систему освітлення.

Здавалося б все просто – змонтувати світильники для загального освітлення і локального освітлення.

Але у такому випадку виникає проблема поєднання світлодіодних світильників між собою.

Потрібно уникнути накладання випромінювання світильників, правильно дібрати колірну температуру, щоб уникнути дискомфорту і водночас створити плавний перехід між локальним і загальним освітленням, щоб працівники не втомлювались від різкої зміни освітленості.

У цьому випадку надзвичайно важливу роль відіграє розрахунок освітлення.

Правильний розрахунок – це насамперед економія Ваших коштів і гарантія якості освітлення.

Для того, щоб в дії відчути усі переваги світлодіодного освітлення  проектанити  «Лайт Груп»безкоштовно зроблять розрахунок освітлення для Вашого об’єкта. Менеджери покажуть світильник у дії і Ви матимете змогу протестувати його  у своєму приміщенні.

2-га частина. Норми освітленості і кольоропередачі в приміщеннях

Релігійні установи

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Приміщення церкви1002580
Лави, вівтар, кафедра3002280

Харчова промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Приміщ. пивоварень, обр. цукру, сушіння і ферментація тютюну2002580
Сортування, перемелювання3002580
Робочі місця обробних м’ясних, молочних, цукрових заводів5002580
Підготовка і сортування фруктів і овочів3002580
Вироб. делікатесної продукції50022800
Виробництво сигарет і сигар5002280
Перевірка розливу й упаковки5002280
Лабораторії5001980
Перевірка кольору10001990

Цементна, бетонна промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Сушка502820
Приготування матеріалів2002840
Загальна механізована обрабаботка3002580для високих стель
Груба обробка3002580

Керамічна, скляна промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Сушка502820
Загальна механич. обробка3002580для високих стель
Формування, видув скла3002580для високих стель
Гравіювання, полірування7501980для високих стель
Декоративна обробка5001980
Обробка оптики, кришталю7501680
Точна обробка, гравірування10001690Тер. не менше 4000К
Вироб. дорогоцінних каменів15001690Тер. не менше 4000К

Хімічна, пластмасова, гумова промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Диспетчерська кімната5020
Приміщ. для обр. обладнання3002580
Лабораторії3005001980
Фармацевтичне виробництво5002280
Шинна промисловість5002280
Колірна перевірка10001690
Розрізання, закінчено. обробка7501980

Ювелірна промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Обробка дорогоцінних каменів15001690Тер. не менше 4000К
Виробництво ювелірних прикрашений.10001690
Виготовлення годин (ручне)15001680
Виготовлення годин (автоматіч.)5001980

Хімчистка

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Прийом товару, маркування3002580
Чищення і сушка3002580
Прасування3002580
Контроль і ремонт7501980

Виробництво паперу та картону

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Виготовлення пульпи2002580для  високих стель
Виготовлення паперу та картону3002580для  високих стель
Стандартна верстка книги5002260

Текстильна промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Робочі площ. у ванних, тюків1002002560
Промивання, прасування, сушка2003002280
Прядіння, в’язання, переплетення, намотування, пропускання2005002280
Шиття, обробка швів7507502290
Ручне раскраіваніе, намітка6007502290Тер. не менше 4000К

Електростанції

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Паливнопостачальна підстанція502820
Бойлерна1002840
Машинний зал2002580для високих стель
Допоміжні приміщення2002560
Кімната керування5001680

Друкарні

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Друковані та матричні машини5001980
Сортування папери5001980
Установка друку, ретушування15001690
Сталева і копір. гравірування20001680

Деревообробна і меблева промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Автоматичні процеси502840
Автоматичні процеси2001502840
З’єднання, гравірування, обробки.2003002580
Розкочування, розрізання3005001980Відсутність стробоскоп. ефекту
Полірування, фарбування3007502280
Відбір на фанеру, інкрустація5007502290Тср не менше 4000К
Контроль якості30010001990Тср не менше 4000К

Електрична промисловість

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Кабельно-провідникова продукцукція2003002580для високих стель
Намотування великих котушок3003002580для високих стель
Намотування середніх котушок3005002280для високих стель
Намотування маленьких котушок3007501980для високих стель
Зарядка котушок3003002580для високих стель
Гальванізація3003002580для високих стель
Складальна груба робота3003002580
Складальна робота середньої точності4005002280
Складальна точна робота4007501980
Надточна робота40010001680
Тестування, регулювання30015001680

Загальні промислові приміщення

Типи приміщень, просторів, видів діяльностіEср, ЛкЕСР, ЛкUGRLRaПримітки
Виробничі технічні1502002560
Постові, щитові1505001980
Пакувальні приміщення2003002560
Комори, склади50100 60

1-ша частина “Норми освітлення і кольоропередачі в приміщеннях”

Частина ПЕРША

На території України діють норми освітлення «Природне і штучне освітлення» СНиП II-4-79. Вони поширюються на проектування нових та реконструйованих будівель і споруд. Дані, наведені в нормах, явно застаріли і не відповідають високим вимогам сучасних умов.

Наприкінці 2002 року Міжнародна комісія з освітлення (CIE) розповсюдила міжнародний стандарт з висвітлення ISO 8995. У стандарті ISO 8995 більш детально внормовано освітлення, а також акцентовані вимоги щодо обмежень дискомфортною блескости і вимоги до коефіцієнта передачі кольору. Проте наведені норми не є обмеженням у вимогах, в кожному окремому випадку вимоги можуть бути збільшені.

Нижче наводиться зведена таблиця норм освітленості найбільш поширених варіантів освітлення, де:

  •  ЕСР, Лк – норма освітленості в люксах;
  •  UGRL – обмеження дискомфортних відблисків  за шкалою: 13-16-19-22-25-28;
  • Ra – індекс кольору;
ТипЕср, лкЕср, лкUGRLRaПримітки
ЗАГАЛЬНІ І ЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ
Передпокої501002260
Вітальні1002002280
Коридори501002840
Сходові прольоти, ескалатори501502540
Столові1002002280
Кімнати відпочинку1001002280
Кімнати для фізичних вправ3002280
Гардероби, ванни, туалети502002580
ОФІСИ
Адміністративна частина3003001980
Діловодство3005001980
Конструкторські приміщеення5007501680
Проектні приміщення5005001980
Конференц-зали2005001980
Прийомні3003002280
Архіви752002580
Перукарні4005001990
РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ
Маленькі площі3003002280
Вликі площі4005002280
Каса / видача товару3005001980
Хол3005001980
РЕСТОРАНИ І ГОТЕЛІ
Вестибюль1503002280
Кухня3005002280
Ресторан, зал, спеціальні приміщення1502002280інтимна атмосфера
Їдальня 2002002280
Буфет2003002280
Конференц-кімната5001980контроль освітлення
Коридор1002580вночі нижчий режим
МІСЦЕ ДЛЯ РОЗВАГ
Театри та концертні зали3002002280
Багатофункціональні зали5003002280
Гримерна2003002280Спец. освітл. дзеркал
Музеї2003001980
БІБЛІОТЕКИ
Книжкові полиці1502001980
Читальний зал3005001980
Вітрини5001980
ПАРКІНГ
Вхідні/вихідні рампи752540
Лінії руху4752540
Паркувальні майданчики10752840Високе вертикальне освітлення
Пропускний пост300 1980Уник. відбит. у вікн, відсутність відблис.
БУДІВЛІ ОСВІТИ
Класні кімнати 3003001980
Аудиторія3005001980
Дошка5005001980Запобігти відбиванню
Демонстраційний стіл5001980в лекційних=750лк
Кімната для праці3005001980
Клас для заняття живописом5007501980
Клас для креслення5007501980
Лабораторії5001980
Майстерні3005001980
Музичний клас3001980
Комп’ютерний клас4005001980
Лінгвістичний клас2003001980
Кімнати загального призначення2002002280
Спортивні зали, басейни2003002280
МЕДИЧНІ ПРИМІЩЕННЯ
Приймальня1502002280На рівні підлоги
Коридори (вдень)1502002280На рівні підлоги
Коридори (вночі)502280На рівні підлоги
Палати1002002280На рівні підлоги
Ординаторська3005001980
Гардероб503001980
ПАЛАТИ
Загальне освітлення1001001980На рівні підлоги
Освітлення для читання3001980
Оглядові3003001980
Маніпуляційні10001990
Нічне освітлення51980
Ванні, туалети для пацієнтів752002280
Приймальний покій5005001990
Спецогляди100090Місце перев. світло
Тест на зір (читання і кольору)5001690
Кабінет УЗД501980
Кімната для діалізу50050001980
Дерматолог5005001990
Ендоскопія1503001980
Перев’язочна5005001980
Фізіотерапевтичний кабінет1503001980
Передопераційні3005001990
ІНТЕНСИВНА ТЕРАПІЯ
Загальне освітлення1001001990На рівні підлоги
Простий огляд2003001990На рівні ліжка
Огляд та лікування50010001990На рівні ліжка
Нічний огляд201990
СТОМАТОЛОГІЯ
Основне освітлення5005001990Відсутність блисків
Персональне освітлення100090Місцеве проф. світло
Операційне поле500090Можливо>5000 лк
Визначення білизни зубів500090
Кольорове визначення (лабораторії)50010001990
Стерилізаційне приміщення1503002280
Приміщення для проведення дез.2003002280
Морги5001990
Столи для розтинів500090Можливо>5000лк
АЕРОПОРТИ
Зал прильоту і відльоту, багажна2002280Для високи стель
Ескалатори, зали зустрічей1502280
Інформаційне табло5001980
Митниця та стійка контролю5001980
Зали очікування2002280
Кімнати схову2001980
Приміщення охорони3001980
Центр управління польотами5001680Уникати відблисків
Диспетчерські5001680
Ремонтні ангари5002250Для високи стель
Стенди для перевірки двигунів5002280Для високи стель
Вимірювальні стенди в ангарах5002280Для високи стель
Платформи та ескалатори502840
Касовий зал2002840